середу, 21 листопада 2012 р.

Проповідь на 25-ту неділю після П'ятидесятниці

Милосердний самарянин – взірець любові ближнього 

Дорогі брати і милі сестри, як ми знаємо вся Христова Благовість посідає ключову позицію у християнській вірі основана на «любові». 

Кожним своїм прикладом із свого життя Господь Ісус Христос показує нам свою любов та милосердя до ближніх, які Його оточували. Він милосердиться і оздоровлює кривих, сліпих, прокажених. З любові і милосердя до ближнього Господь Ісус Христос воскрешає із мертвих сина одинака Наїнської вдови, воскрешає по чотирьох днях померлого Лазаря в якого вже почало розкладатися тіло. 

В цій євангельській притчі Христос показує нам хто є нашим ближнім. А нашим ближніми є всі хто нас оточує, особливо бідні і нужденні люди, які потребують нашого милосердя і допомоги. На прикладі самарянина, який змилосердився над своїм ворогом ізраїльтянином Господь Ісус Христос хоче сказати, щоб ми любили не тільки тих, що нам роблять добро, і ми маємо з того якусь користь. А Господь Ісус Христос говорить: «Любіть ворогів ваших, добро чиніть їм і позичайте, не чекаючи назад нічого, і велика буде ваша нагорода, і будете синами Всевишнього, бо він добрий для невдячних і злих. Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк.6.35-36). Подивімося на цей грішний і розбурханий світ, як в ньому бракує любові і милосердя, терпимості та лагідності один до одного. 

Всюди чути лайки і прокльони, осудження, панує страшне здирство і грабіж, у різних куточках світу гримлять братовбивчі війни які спричиняють страшне горе і велику нужду сотням і тисячам людей, які покидають свої домівки і шукають притулку і захисту в сусідніх державах. 

Не краща ситуація і у нас на Україні хоч у нас і не чути пострілів, не гримлять гармати; але наслідки Чорнобильської трагедії, ще довго будуть заглядати у наші сім’ї, скошувати цвіт нашої української нації молоденьких діточок і їхніх батьків. А скільки стареньких жінок і чоловіків, які втратили своїх синів, в Афганістані, або при ліквідації аварії на ЧАЕС, або особливо цинічній трагедії сучасної України, яка сколихнула всю світову громадськість коли у Скнилівській трагедії загинула велика кількість невинних людей котрі прийшли дивитися авіа шоу, чи сотні українських шахтарів, які загинули у підземних копальнях та багато інших трагедій. Багато молодих дружин втратили своїх коханих чоловіків, а маленькі діточки вже ніколи не відчують батьківської ласки, не зможуть послухати казочку хіба, що побачити свого татуся на фотографії. 

Це все наслідки безбожної комуністичної системи яка залишили свій глибокий і кровавий слід в українському суспільстві. Для цієї пострадянської системи, для якої не було нічого святого, яка не визнавала ні Бога, ні Церкви, а що вже говорити про любов і милосердя до ближнього. Свою любов і милосердя вони виявляли тим, що невинних простих людей вбивали або вивозили в Сибір, Казахстан чи Колиму. 

Давайте дорогі брати і милі сестри застановимось над тим що без любові та милосердя до ближнього, ми знову станемо народом, який лежить на землі знекровлений, побитий, пограбований! Який не спроможний навіть благати, щоб йому допомогли й порятували, який прагне правди і справедливості. 

Для того, щоб був спокій та мир на нашій вільній багатостраждальній неньці Україні ми повинні наслідувати нашого Отця небесного, Його Єдиного Сина і нашого Спасителя Господа Ісуса Христа. І якщо дорогі браття і милі сестри нам важко доводиться прощати нашим ворогам і милосердитися над ними у їхній біді, гляньмо на святий хрест і на Того, Хто на ньому висить. Коли Він віддав Своє життя милосердячись над нами – своїми ворогами, то як же ж ми зможемо відмовити нашого милосердя тим, які нашого милосердя потребують. 

До милосердя зазиває нас сам Христос спаситель словами: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк.6.36). Тому дорогі браття і сестри для нас милосердний самарянин повинен бути завжди взірцем любові ближнього. 

 СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ. ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП

Немає коментарів:

Дописати коментар